Polgári peres eljárásoknál a fellebbviteli bíróság is köteles hivatalból értékelni, hogy egy szerződés egyes feltételei tisztességtelenek-e, ha a törvényszék az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az ehhez szükséges ténybeli és jogi elemekkel - állapította meg egy devizahiteles ügyében az Európai Unió Bírósága.

A jogvitában a Fővárosi Törvényszék kérte ki az uniós bíróság véleményét egy olyan ügyben, amelyben a felperes azt kérte, hogy az igazságszolgáltatás mondja ki: a svájcifrankhiteléről szóló szerződésének egyes pontjai tisztességtelenek és ezért semmisek. A felperes azokat a pontokat kifogásolja, amelyek meghatározott körülmények között egyoldalú szerződésmódosításra, akár kamatemelésre, vagy új díjak és költségek bevezetésére jogosítják fel a bankot.

A Fővárosi Törvényszék azért nem volt biztos a dolgában, mert az elsőfokú eljárásban az igazságszolgáltatás ezt nem vizsgálta, a magyar szabályozás szerint pedig a fellebbezési eljárásban új tények és új bizonyítékok főszabályként már nem vehetők figyelembe.

Az Európai Bíróság megítélése szerint viszont ebben az esetben nincs szó új tényekről vagy bizonyítékokról, ezért a fellebbviteli bíróságnak az első fokú eljárás adatai, bizonyítékai alapján van hatásköre arra, hogy megvizsgálja, fennáll-e semmisségi ok valamely szerződési feltétel vonatkozásában még akkor is, ha az a peres fél, aki fellebbezési kérelmét erre alapozhatta volna, e semmisségi okra nem hivatkozott.

"Ilyen körülmények között (...) a fellebbviteli bíróság nemcsak jogosult, hanem köteles is a vitatott szerződési feltételek tisztességtelen jellegének az értékelésére" - fogalmaz az Európai Bíróság által kiadott sajtóközlemény.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Mindenki megtett mindent a devizahitelesek védelme érdekében!

Kattintson ide...

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3385402

Jelenleg az oldalon

18
Online