Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője az Európai Unió és Japán illetékes tisztviselőivel közös keresetet nyújtott be Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A panaszosok szerint Peking tisztességtelen módon korlátozza a számos fontos termék – köztük az elektronikai és számítástechnikai termékek, az autók, a hibrid akkumulátorok, a szélturbinák és a petróleum – gyártásához elengedhetetlen ritkaföldfémek kivitelét.

Kína egyeduralkodónak számít ezeknek a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló anyagoknak a forgalmazása terén: az amerikai földtani intézet adatai szerint a ritkaföldfémek 95 százalékát az ázsiai országban termelik ki.

Ron Kirk, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője kedden jelentette be, hogy az EU és Japán illetékeseivel közösen tárgyalásokat kezdeményezett a WTO-nál annak érdekében, hogy megvitassák Kínának a ritkaföldfémek, a wolfram és a molibdén exportjára vonatkozó kvótáit és árképzési politikáját. A kínai illetékeseknek tíz napjuk van a válaszadásra, és hatvan napon belül tárgyalásokat kell kezdenie a keresetet benyújtó országokkal.

„Ez a (kínai) gyakorlat hátrányos helyzetbe hozza a fejlett és feltörekvő ipari szektorok amerikai dolgozóit és gyártóit – írja a WTO-panasz kapcsán kiadott közleményében Kirk. – Kína egyre szigorúbb korlátozásokat vezet be, súlyos és ártalmas torzulásokat idézve elő az érintett termékek globális piacában.”

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3796667

Jelenleg az oldalon

10
Online