Legyen színes a FaceBook profilod! – ezzel a szalagcímmel operál a legújabb magyar nyelvű facebookos adathalász kampány, ami a megszokott kék-fehér színvilágot szabadon személyre szabhatóvá tevő trükköt ígér, és ezt egy roppant ízléstelen, rózsaszín képpel illusztrálja is. A trükk már ott gyanús lehet, hogy az egész eseményként van meghirdetve (egy ilyen kiegészítőt semmi értelme eseményként hirdetni, de arra jó, hogy nagyon sok emberhez hatékonyan lehessen eljuttatni a csalit), illetve hogy azt kéri, hogy kattintsunk egy url-rövidítő mögé bújtatott linkre, és ott újra jelentkezzünk be a Facebookra. Ez szintén csak a kezdő és naiv felhasználók számára lehet nem gyanús.

A kattintás után egy Facebook-nyitóoldalra hasonlító oldal fogad (bár a böngésző címmezejében a colorskin.info URL egyértelműen jelzi, hogy hamis az oldal), ahol a felhasználónév és jelszó megadásával már az adathalászoknak adja meg az áldozat a személyes adatait. Kivéve, ha Chrome böngészőt használ, mert ott még figyelmen kívül kell hagyni ehhez a nagy vörös figyelmeztetést is, hogy adathalász weboldalra keveredtünk.

Az eseményt egy Májer Adrienn nevű felhasználó nevében hozták létre, akinek a profiloldalán rögtön látszik, hogy fiktív, és frissen, pár perc kattintgatással dobta össze valaki. A colorskin.info domént, ahová az adathalász oldal van elhelyezve, szintén hamis adatokkal regisztrálták: a nic.com adatbázisa szerint a domén gazdája a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailt és a Petofi u. Siofuck, Somogy 8006 címet adta meg elérhetőségként.

Hogy mennyien dőltek be a trükknek, kérdéses, az esemény oldalának tanúsága szerint közel nyolcezer facebookozónak ment ki a meghívó, akik közül nagyjából kétszázan jelölték be, hogy biztos, vagy talán elmennek az eseményre – ennek persze megint semmi értelme, hiszen azt maga a kamu oldal sem állítja, hogy itt tényleg egy eseményről lenne szó, ahová el lehet menni. Hogy a csali linkre mennyien kattintottak, és aztán mennyien adták ki a jelszavukat a csalóknak, nem tudni, mindenesetre nekik érdemes nagyon gyorsan lecserélni a jelszavaikat.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3490308

Jelenleg az oldalon

3
Online