A brit és a világgazdaság válsága "nem normál recesszió", amelyet a hagyományos gazdaságélénkítő eszközökkel - köztük adócsökkentéssel - hatékonyan kezelni lehetne - mondta szerdán a brit kormányfő, hozzátéve, hogy amíg ő Nagy-Britannia miniszterelnöke, hazája nem csatlakozik az euróhoz.

David Cameron a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva kijelentette: a recessziók után szokásos fellendülés azért késlekedik, mert jelenleg túlzott eladósodásból eredő adósságválságról van szó, amelyből csak egy módon, a magán- és az állami szféra adósságainak csökkentésével lehet kikeveredni.

Cameron szerint adósságválság idején azok a "normál eszközök", amelyeket a kormányok "normál recessziók idején" felhasználhatnak - például hitelekből fedezett adócsökkentések vagy a kiadások növelése -, működésképtelenek, mert csak még több adósságot termelnek, és azzal a kockázattal járnak, hogy a jövőben még magasabb adókat kell kiróni.

A kormányfő hozzátette: a brit gazdaságot és a világgazdaságot fenyegető kockázatok ma ugyanolyan súlyosak, mint 2008-ban, a pénzügyi válság elhatalmasodása és a recesszió jeleinek felbukkanása idején voltak.

Cameron kijelentette: mivel Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, a gazdasági újjáépítés alapjait a maga meghatározta módon rakhatja le, és "ehhez ragaszkodni kell". "Amíg én vagyok a miniszterelnök, ez az ország nem fog csatlakozni az euróhoz" - tette hozzá a konzervatív párti brit miniszterelnök a tory kongresszus küldötteinek hatalmas tapsvihara közepette.

A Konzervatív Párt vasárnap kezdődött éves kongresszusának más vezető szónokai is többször kifejtették azt a véleményüket, hogy szerencsés döntésnek tartják Nagy-Britannia kimaradását a valutaunióból.

William Hague külügyminiszter ugyancsak szerdai felszólalásában kijelentette: az euróövezet egy "olyan égő házhoz hasonlít, amelynek nincs kijárata".

George Osborne pénzügyminiszter még hétfőn elmondott kongresszusi beszédében érthetetlennek nevezte azokat a meggondolásokat, amelyek alapján a jelenlegi formájában létrehozták az euróövezetet. Szavai szerint a britek "nemzedékeken keresztül fogják mondogatni: Istennek hála, hogy Nagy-Britannia nem csatlakozott az euróhoz".

Osborne úgy fogalmazott, hogy "európai szomszédaink fejest ugrottak az euróba, anélkül, hogy végiggondolták volna a következményeket".

"Miként hihették azt, hogy olyan országok, mint Németország és Görögország osztozhat ugyanazon a fizetőeszközön, amikor gazdaságaik hatalmas mértékben különböznek egymástól, és nincs meg a mechanizmus (e különbségek) kiigazítására" - tette hozzá a brit pénzügyminiszter.

Nagy londoni elemzőházak legutóbbi helyzetértékelései szerint is fenntarthatatlannak bizonyulhat jelenlegi formájában az euróövezet.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló havi globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3328276

Jelenleg az oldalon

7
Online