Kína a katonai kapcsolatok elmélyítésére törekszik Iránnal - erősítette meg az ország hadseregének vezérkarifőnök-helyettese Teheránban a pekingi védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint.

A tárca közölte, hogy Szun Csien-kuo admirális találkozott Hosszein Degán iráni védelmi miniszterrel, és hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatoknak Peking jelentős figyelmet szentel.

Szun látogatásának célja a barátság elősegítése, az együttműködés fokozása és kétoldalú kapcsolatokat érintő, illetve más, közös érdekeltségbe tartozó kérdések megvitatása - áll a pekingi közleményben.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, a két ország szoros diplomáciai, katonai, valamint gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat ápol. A múltban Kína aktívan igyekezett Teheránt és Washingtont egyaránt megegyezésre ösztönözni a perzsa állam nukleáris programjáról folyó, elhúzódó egyeztetések során.

A magas beosztású kínai katonai vezető ezúttal is hangoztatta, hogy Kína, amely az iráni olaj legnagyobb felvásárlója, örömmel nyugtázta a Teheránnal szembeni szankciók feloldásával járó júliusi bécsi megállapodást.

A legutóbb augusztusban egy tajvani lap megszellőztette, hogy Kína 24 darab saját gyártású, negyedik generációs J-10-es vadászgépet szállít Iránnak, amiért Teherán szerződésben biztosítja kínai vállalatoknak az ország legnagyobb - Azadegan nevű - olajmezejének használatát a következő húsz évben. A gépek becsült ára 40 millió dollár körül van, ami azt jelenti, hogy nagyjából egymilliárd dolláros összértékről van szó.

A vadászgépek alkalmasak lesznek Irán teljes légterének, fontos létesítményeinek és a Perzsa-öbölnek a védelmére, s bár veszélyt jelenthetnek Izraelre, kínai szakértők szerint nem változtatnak a Közel-Kelet jelenlegi stratégiai helyzetén. Az Erős Sárkánynak is nevezett két tucat repülőt állítólag 2020-ig szállítják le Iránnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3606040

Jelenleg az oldalon

16
Online