Megszakadhatnak a török-orosz diplomáciai kapcsolatok, miután Törökország lelőtt egy orosz vadászrepülőgépet Szíria felett. Az orosz légierő Szíria legitim kormányának kérésére hajt végre az ISIL ellen légicsapásokat, Törökország emiatt a terroristákat hozta jobb helyzetbe az orosz gép lelövésével.

Az Állami Duma képviselői javasolták, hogy a kormány azonnal vonja vissza az orosz nagykövetet Törökországból, és állítson le minden repülőgépjáratot a két ország közt. A Valerij Raskin és Szergej Obukov által benyújtott javaslat Törökországot a terrorizmust támogató országgá nyilvánítja, ami egy idegen ország területén beavatkozva hátráltat egy terrorellenes műveletet.

“Törökország agressziója ismét rámutatott arra, hogy Törökország határokat nem ismerve támogatja a nemzetközi terrorizmust, emellett egy Oroszországban betiltott terrorszervezetet harci cselekménnyel támogat. Ennek jelei a múltban is egyértelműen mutatkoztak, beleértve azt az esetet, amikor a török külügyminiszter bejelentette, hogy Törökország és hat másik ország ellenzi a Szíriában kezdett terrorellenes műveletet.”

A képviselők Vlagyimir Putyinnak levélben is elküldték javaslataikat, melyben szorgalmazzák, hogy Oroszország azonnali választ adjon a török agresszióra. A levélben többek között az áll, hogy Törökország külügyminisztere magyarázattal kell szolgáljon a történtekre, az orosz nagykövetet azonnali hatállyal hívják vissza Törökországból, majd Törökország az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kell vállalja a felelősséget egy idegen ország területén elkövetett háborús cselekményért. A képviselők arra kérik az államfőt, hogy Törökországot nyilvánítsa a terrorizmust támogató országgá, és tegyen határozottabb lépéseket az Iszlám Állam támogatásainak felszámolására, ami a nyílt agresszió miatt Törökország elleni kényszerítő intézkedéseket jelent.

Az Állami Duma elnökhelyettese és az Igazságos Oroszország képviselője, Nikolaj Levicsev szintén kijelentette, hogy Törökország szolidaritást vállal a terroristákkal.

“Ez az agresszió ahhoz az esethez hasonlítható, amikor a Sínai-félsziget felett egy másik orosz gép ellen is támadást hajtottak végre. Most, hogy Ankara és az Iszlám Állam közt egyértelművé vált a kapcsolat, minimalizálnunk kell az állampolgárainkra Törökország részéről leselkedő veszélyt. Ennek érdekében evakuálnunk kell az orosz állampolgárokat Törökországból, majd leállítani minden civil légiközlekedést az országba. Fontolóra kell vennünk a nagykövet visszahívását Ankarából, hogy további konzultáció céljából jelenjen meg Moszkvában.”

A képviselő hozzátette, hogy már megfogalmazta a szövetségi légi közlekedési hivatalhoz intézett kérést, és akár órákon belül leállíthatják a légiközlekedést a két ország közt.

A török hatóságok azt állítják, hogy az orosz vadászgép sértette az ország légterét. Oroszország védelmi minisztériuma szerint azonban mindvégig Szíria légterében tartózkodott. A gép Szíria területén zuhant le.

Oroszország szeptember 30-a óta hajt végre légicsapásokat Szíriában, az ország legitim kormányának kérésére, összhangban a Szíria és Oroszország közt érvényben lévő államközi egyezményekkel. Bassár el-Aszad, Szíria elnöke a napokban kijelentette, hogy Oroszország alig több mint egy hónap alatt több eredményt ért el a terrorszervezet elleni harcban, mint az Egyesült Államok és a tejes nyugati koalíció közel másfél év alatt.

Október 5-én a Financial Times diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország a bombázások megkezdésével az utolsó pillanatban akadályozott meg egy NATO-beavatkozást Szíriában. Ennek ismeretében hangsúlyos tényező, hogy az orosz gépet Szíria légterében egy NATO-tagállam lőtte le.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3391489

Jelenleg az oldalon

10
Online