A Cumhuriyet török napilap újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyek alátámasztják, hogy török tisztviselők a szíriai határ mentén rendszeresen kommunikálnak a Daesh fegyvereseivel, és kiterjedt együttműködést folytatnak a terroristákkal.

A lap állítása szerint egy folyamatban lévő nyomozás hiteles dokumentumait hozta nyilvánosságra, melynek részét képezi számos telefonbeszélgetés felvétele. Ezek török tisztviselők és Musztafa Demir, a terrorszervezet egy térségi szervezője közti beszélgetésekről készültek, ami alátámasztja, hogy a török hatóságok vezetői a határok mentén kiterjedt együttműködést folytatnak a Szíriában működő terrorszervezetekkel. Az egyik rögzített beszélgetés és a vonatkozó dokumentumok alapján Demir rendszeresen pénzt kapott embercsempészektől, és együttműködést folytatott olyan tisztviselőkkel, akik a terroristák határátlépéseit hivatásukból adódóan meg kellett volna akadályozzák. A török határvédelem azonban nem csak engedélyezte a külföldi fegyveresek Szíria területére lépését, hanem vezetőik több alkalommal személyesen találkoztak Demirrel a szíriai határ túloldalán.

A Today’s Zaman török napilap eközben rámutat, hogy Musztafa Demir ahhoz az İlhami Balı nevű terroristavezetőhöz köthető, aki Törökország történetének legnagyobb számú halálos áldozattal járó terrortámadásaira adta ki az utasítást. A legutóbbi, az ő személyéhez köthető terrortámadások októberben történtek, több mint 400 súlyos sérülést és 102 halálos áldozatot követelve.

A dokumentumok alapján a Cumhuriyet beszámol egy török tisztviselők és Demir közti találkozóról, amire Szíria területén került sor 2014 november 25-én. Demir arra kért egy a lap által meg nem nevezett tisztviselőt, hogy szervezzen személyes találkozót magas rangú döntéshozó személlyel. A beszélgetés során a terrorszervezet tagja kifejtette, hogy ők egyébként is “Törökországnak segítenek a tevékenységükkel, emiatt akár jövedelmező üzletekben is együttműködhetnének”. A hangfelvétel alapján a török tisztviselő válaszként arra kérte Musztafa Demirt, hogy bármilyen felmerülő igénnyel azonnal keressék meg őket, és segítséget nyújtanak a felmerülő problémák kezelésében.

Egy másik hangfelvétel már a terroristáknak történő közvetlen segítségnyújtás során készült; ennek során a kapcsolattartóként működő török tisztviselő értesítette Demirt, hogy további utánpótlás érkezett, majd egy aknamezőben került sor a találkozóra, ahol fegyvereket és külföldről érkező újoncokat adtak át Demir szervezetének.

A szíriai terrorellenes harcban résztvevő országok – köztük az Egyesült Államok – korábban számos alkalommal felszólította Törökországot, hogy zárja le a török-szíriai határt, ahol rendszeresen érkeznek Szíriába a Daesh és al-Nuszra Front terrorszervezetekhez újonnan csatlakozó külföldi állampolgárok, emellett a terrorszervezetek újabb fegyverszállítmányokhoz jutnak. A török kormány mindeddig nem volt hajlandó eleget tenni ennek a kérésnek, ellenben februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a Cumhuriyet vezető szerkesztőjét, amiért a lap beszámolt arról, hogy a török titkosszolgálat Szíria területére küldött fegyverszállítmányokat.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters